Als je op zoek bent naar nieuw personeel stel je waarschijnlijk een vacaturetekst op. Deze vacaturetekst is vaak één a4’tje of nog langer. En deze plaats je op je website of op een vacaturesite. Maar je kunt je vacatures ook op je social media kanalen plaatsen. Social media is namelijk erg populair en een vacature hierop plaatsen heeft enkele grote voordelen. Maar wat zijn deze voordelen van het plaatsen van een vacature op social media en hoe schrijf je een goede social media vacature?
Waarom zou je via social media zoeken naar nieuw personeel?
Social media wordt steeds vaker ingezet om nieuw werknemers te vinden. En terecht! Steeds meer mensen zitten op social media, dus het is een platform met een enorm bereik. Mensen kunnen zo ook makkelijk jouw vacaturetekst liken, delen of iemand taggen.
Daarnaast bieden social media vacatures je vaak meer creativiteit. Zet er een leuk filmpje bij, voeg foto’s van je bedrijf toe of doe iets bijzonders. Op social media gaat dit stukken makkelijker dan op je website.
En als laatste voordeel bereik je ook nog eens mensen die misschien helemaal niet op zoek zijn naar een (nieuwe) baan, maar die wel geïnteresseerd zijn in de functie. Ze zitten te scrollen op hun ‘feed’ en zien ineens jouw vacature voorbij komen, waarin ze gelijk geïnteresseerd raken.
4 tips voor een succesvolle social media vacaturetekst
Tussen het schrijven van een volledige vacaturetekst voor op je website of een vacaturesite en het schrijven van een social media vacature zit best een groot verschil. Op social media is de aandacht van de lezer bijvoorbeeld veel korter en mag je een stuk speelser zijn in je content. Je wilt dus het schrijven van een social media vacature ook anders aanpakken dan het schrijven van een ‘gewone’ vacaturetekst. Om jouw vacature op social media te laten slagen heb ik 4 tips voor je:
1. Laat je bericht opvallen
Op social media is het belangrijk dat je bericht opvalt. Wij mensen zien honderden, dan wel niet duizenden, berichten per dag voorbij komen. Belangrijk is dus dat jouw bericht (vacature) eruit springt.
Begin bijvoorbeeld met een pakkende titel. Een zin die gelijk de aandacht pakt.
- Wil jij het verschil maken in de wereld?
- Krijg jij ook niet genoeg van complexe boekhoudkundige vraagstukken?
- Het gezelligste kantoor van Nederland zoekt jou!
- Persoonlijke groei staat op 1, werk op 2: (uw bedrijfsnaam)
- Etc.
Kies iets wat de aandacht trekt en iets wat de lezer aanzet. Je kunt er ook voor kiezen om een emoji toe te voegen in je titel (eerste zin). Dit zie je ook vaak gebeuren. Bijvoorbeeld een alarm emoji voor en na je titel. In een vacature op je website zal je dit nooit doen, maar op social media kan dit prima. Niemand zit te wachten op een stoffig bericht op social media en je mag dus best creatief of informeel zijn.
Daarnaast kun je afbeeldingen of een filmpje toevoegen. Dit kan een afbeelding of filmpje zijn die jouw bedrijf voorstelt of die een gaaf project laat zien. Kies iets dat ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de post én die de lezer gelijk aanspreekt. Je wilt jouw bedrijf laten opvallen en de lezer laten zien waarom ze bij jouw bedrijf zouden willen werken.
2. Hou het kort
Wij mensen hebben tegenwoordig een enorm korte spanningsboog. En al helemaal wanneer we op social media zitten. Er is zoveel informatie en zoveel prikkels, dat we nauwelijks de tijd nemen om ergens lang bij stil te staan. Zorg daarom dat je vacaturetekst kort maar krachtig is.
Vertel kort en actief wat jouw bedrijf te bieden heeft en waarom de lezer bij jouw bedrijf zou willen werken. Vertel alleen de belangrijkste dingen en bewaar overige informatie voor je volledige vacature. Dit maakt de lezer ook gelijk benieuwd naar de rest.
3. Gebruik opsommingen
Iedereen houdt van opsommingen. Dit maakt een tekst heel overzichtelijk en makkelijk te lezen. In je vacaturetekst op social media kun je dit dus ook goed toepassen. Zet de werkzaamheden of voordelen van de functie/je bedrijf, in een opsomming.
- €3400 salaris (en ‘Ja’, salaris wil je absoluut WEL benoemen!!!)
- laptop en telefoon van de zaak
- 25 vakantie dagen o.b.v. 40 uur per week
- etc.
4. Verwijs naar je website/de volledige vacature
Je vacature op social media bevat maar een deel van de informatie van je volledige vacature. De belangrijkste informatie vaak. In je social media vacature wil je de lezer doorsturen naar de volledige vacature. Deze kan bijvoorbeeld op je website staan. Hier kan de lezer alle informatie vinden en verder kennis maken met jouw bedrijf en de functie. Zet dus zeker een linkje van de volledige vacature in je social media vacature!
Mocht je graag hulp willen bij het schrijven van een (social media) vacaturetekst? Stuur me dan gerust een berichtje, ik help je graag!