SEO verbeteren van je website

Zoals je misschien al wel weet is SEO tegenwoordig erg belangrijk voor je website. SEO houdt in het kort in dat je bepaalde dingen doet, zodat Google jouw website als ‘goed’ gaat zien. Er zijn erg veel factoren die hier aan bij dragen, maar er zijn enkele factoren die je redelijk makkelijk zelf kunt toepassen op je website. In dit artikel ga ik deze met je bespreken en leg ik je uit wat je op jouw website kunt doen waardoor Google jouw website beter gaat vinden. En dus waardoor Google jouw website hoger zal plaatsen in de Google-zoekresultaten.

Content

Het belangrijkste van een goede webpagina is de content die je erop plaatst. Je kunt nog zoveel je best doen om je hele website SEO-geoptimaliseerd te maken, maar uiteindelijk (voornamelijk bij artikelen) gaat het om de beste content. Wie schrijft de beste en meest waardevolle content? Bij het schrijven van deze content wil je altijd zorgen dat de tekst lekker leest en de tekst niet te moeilijk is. Wanneer de lezer moeite heeft met het lezen van je teksten zal deze eerder afhaken. Dit geeft dan ook weer een seintje naar Google dat jouw teksten dus niet goed ontvangen worden door hun gebruikers.

Headers

Je content wil je opdelen in verschillende stukken tekst. Deze stukken tekst wil je van elkaar scheiden door headers. In deze blog gebruik ik bijvoorbeeld ook headers. Zo krijg je een goed overzicht van de verschillende onderwerpen per alinea. Je hoofdonderwerp is altijd je H1. Daarna heb je deelonderwerpen, deze zullen je H2’s zijn. Mocht je bij een van deze onderwerpen ergens dieper op in willen gaan, dan kan je hieronder een H3 toevoegen. Deze blog heeft bijvoorbeeld als H1: SEO verbeteren van je website. Mijn H2’s zijn vervolgens: content, meta gegevens, afbeeldingen, interne links en kruimelpad. En dit deelonderwerp ‘headers’ is bijvoorbeeld een H3. En ik heb zelfs een H4 in deze blog, namelijk: ‘keywordstuffing’.

Naast dat headers zorgen voor een goed overzicht voor de lezer, werkt het ook goed voor SEO. Google vindt overzicht ook heel fijn en daarnaast vindt Google een header belangrijker dan een stukje ‘gewone tekst’. Goede headers helpen je webpagina dus niet alleen om overzichtelijker te worden maar ook om hoog te ranken op een bepaald zoekwoord.

Zoekwoorden

Een van de belangrijkste onderdelen van SEO op je webpagina zijn zoekwoorden. Wanneer jij een webpagina schrijft over een onderwerp, is het namelijk belangrijk dat jij in de tekst duidelijk maakt aan Google waarover jouw webpagina gaat. Als je een webpagina hebt over goede hardloopschoenen, moet je dit woord natuurlijk wel gebruiken in je tekst, anders snapt Google niet dat jouw webpagina over dat onderwerp gaat. En het liefst een aantal keer en het liefst ook synoniemen of varianten van het zoekwoord. In jouw tekst wil je namelijk duidelijk maken dat als iemand zoekt naar ‘hardloopschoenen’, dat ze op jouw webpagina terecht komen. Maar ook als iemand zoekt op schoenen voor hardlopen, wil je dat ze op jouw webpagina terecht komen.

Dus zorg dat je niet alleen jouw specifieke zoekwoord terug laat komen in je tekst, maar voeg ook synoniemen en varianten toe. Zo zal Google je webpagina beter begrijpen en zal je op meerdere zoekwoorden gevonden worden. Ook voorkomt dit keywordstuffing.

keywordstuffing

Zoals ik hierboven uitgelegd heb is het belangrijk om je zoekwoord meerdere keren terug te laten komen in je tekst. MAAR overdrijf dit niet! Google kreeg namelijk door dat mensen overdreven vaak hun zoekwoord in hun tekst gingen plaatsen waardoor ze hoger in Google kwamen. Tegenwoordig heeft Google daarom een mechanisme ingesteld die keywordstuffing bestraft. Oftewel: het overdreven vaak plaatsen van een zoekwoord.

Mijn advies is: schrijf gewoon lekker je verhaal op en kijk natijd of je te weinig of te veel je zoekwoord hebt gebruikt. Pas aan de hand hiervan enkele dingen aan en voeg synoniemen en varianten toe. Zoals ik al eerder aangaf helpen synoniemen en varianten je om keywordstuffing te voorkomen en zorgt dit dat je op meer zoekwoorden wordt gevonden.

Waar wil je je zoekwoorden plaatsen?

De plek waar je je zoekwoorden plaatst is ook deels van belang. In het algemeen is het van belang dat je zoekwoord gewoon enkele keren terugkomt in je tekst, maar er zijn plekken die belangrijker zijn dan andere.

Je wilt je zoekwoord of een variant/synoniem zeker in je H1, meta titel, meta beschrijving en url hebben. Daarnaast wil je in je eerste alinea ook zeker minimaal 1 keer je zoekwoord plaatsen en het liefst ook nog minimaal een keer in een H2.

Meta gegevens

Je meta gegevens zijn de meta titel en meta beschrijving die jij geeft als je webpagina. Dit zijn de kopregel en een korte beschrijving van waar jouw webpagina over gaat. Deze zijn zichtbaar in de Google zoekresultaten. Dus als iemand zoekt naar een bepaald zoekwoord en jouw webpagina 1 van de zoekresultaten is die Google naar voren laat komen, zien Google gebruikers jouw meta titel en meta beschrijving. Zoals hieronder als voorbeeld:

Voorbeeld van hoe en meta title en meta beschrijving eruit zien in de Google zoekresultaten

Je kunt deze meta title en meta beschrijving zelf schrijven of je laat deze leeg. Als je ze zelf schrijft kun je jouw zoekwoorden mooi plaatsen in je titel en beschrijving. Dit zijn namelijk erg belangrijke plekken om je zoekwoorden te plaatsen voor SEO. Ook kun je zo een wervend stukje tekst schrijven om mensen over te halen om jouw website te bezoeken. Je hebt nu zelf invloed op wat hier komt te staan.

Vul je dit niet in, dan kiest Google zelf wat hier komt te staan. Dit is ook niet het einde van de wereld aangezien Google best slim is en weet welke meta title en beschrijving aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker.

Afbeeldingen

Ook de afbeeldingen op je webpagina’s zijn van belang. Uiteraard is het belangrijk om leuke en bijpassende afbeeldingen te kiezen, maar daarnaast zijn er ook enkele andere factoren waar je rekening bij wilt houden bij je afbeeldingen. Zo wil je niet dat je afbeeldingen te groot zijn. Een te zware afbeelding kan ervoor zorgen dat je webpagina sloom laadt en dit kan tegenwoordig echt niet meer in een samenleving waar snelheid enorm belangrijk is. Google gebruiker willen niet 5 seconden wachten voordat ze op je website komen en Google vind het ook niet fijn als je website sloom is. Zorg dus voor niet al te zware afbeeldingen.

Het liefst hou je afbeeldingen onder de 200 kb. Mocht je een afbeeldingen willen gebruiken die best zwaar is, dan kun je hem laten verkleinen door een website als tinyjpg. Hierdoor wordt je afbeelding minder zwaar.

Ook wil je je afbeelding de juiste bestandsnaam geven. Ook de bestandsnaam van je afbeelding telt mee voor SEO. Als je een foto download heet deze bijvoorbeeld zo: street-8738399-man-dog. Als Google ziet dat deze afbeelding op jouw website staat heeft deze natuurlijk geen idee wat dit inhoudt. Daarom wil je je afbeeldingen goede namen geven. Het liefst een naam die aansluit bij het onderwerp van jouw webpagina. De uitgelichte afbeelding die ik voor deze blog heb gebruikt heb ik bijvoorbeeld ‘SEO verbeteren op je website’ genoemd. Dus iets in de richting van jouw zoekwoorden.

En als laatste kan je je afbeeldingen een alt-tekst geven. Dit is de tekst die er komt te staan als een afbeelding niet kan laden of wanneer een blind persoon op jouw website komt. Je legt in dit stukje tekst dus eigenlijk uit wat er op die afbeelding te zien is. Dit stukje tekst is wel echt bedoeld om duidelijk uit te leggen wat er op jouw afbeelding te zien is, dus probeer hier niet teveel aan SEO te denken en je zoekwoorden erin te proppen. Past jouw zoekwoord wel goed in de tekst, dan is het mooi meegenomen. Maar forceer dit niet.

Interne links

Een belangrijk onderdeel van je website-structuur en SEO, is je interne linkstructuur. Oftewel de linkjes die je op je website hebt staan, die verwijzen naar andere pagina’s op jouw website. Bijvoorbeeld een link op je homepagina, naar je contact pagina. Of een link van de ene blog naar de andere blog. In deze andere blog ga je bijvoorbeeld dieper in op een onderwerp, dan kun je de lezer doorverwijzen naar jouw andere blog waar je hier meer over verteld. Of in een blog heb je het over een artikel wat je zelf verkoopt, dan wil je een linkje zetten waar mensen naar jouw product kunnen gaan. Dit boost de verkoop, maar is ook belangrijk voor SEO.

Interne links zorgen namelijk voor een overzicht voor Google waardoor ze jouw website en verschillende webpagina’s beter gaat begrijpen. Wat er voor zorgt dat Google jouw website beter kan plaatsen in haar zoekresultaten. Daarnaast wordt je website als ‘belangrijker’ gezien wanneer je meerdere webpagina’s rondom een onderwerp hebt die allemaal samenwerken om waardevolle informatie te leveren. Google ziet jouw website nu als één geheel en een serieuze partij. Hieronder een voorbeeldje van hoe je dit moet zien. Maar dit kan dus met allerlei verschillende webpagina’s, niet alleen met product- of categorie pagina’s.

Voorbeeld van een interne linkstructuur voor een website

Kruimelpad

En als laatste iets wat ook zorgt voor overzichtelijkheid. Voor Google, maar ook zeker voor de website bezoeker. En uiteindelijk is dat misschien nog wel het belangrijkste. Want een blije website bezoeker is ook een blije Google.

Een kruimelpad houdt eigenlijk in dat je jouw website overzichtelijk opbouwt. Je blogs staan duidelijk aangegeven en misschien zelfs onderverdeelt in verschillende onderwerpen. In principe is een kruimpelpad dus gewoon een logische weg van navigeren door jouw website. Dit moet ervoor zorgen dat website bezoekers gemakkelijk bij de informatie kunnen die zij zoeken. Als ze op een bepaalde pagina zijn, is het duidelijk hoe ze bij de volgende pagina moeten komen waar ze heen willen. Zo ziet dit er bijvoorbeeld uit:

Voorbeeld van een kruimpelpad voor een website

Conclusie

Bij SEO komen veel factoren kijken. Sommige hiervan zijn makkelijker te optimaliseren dan anderen. Wil je nu gelijk een goede basis opbouwen voor jouw website, dan zijn er 9 dingen die je vandaag nog kunt doen om jouw SEO te verbeteren:

  1. Geef waardevolle content
  2. Gebruik headers
  3. Optimaliseer het gebruik van zoekwoorden
  4. Pas op voor keywordstuffing
  5. Leer de belangrijkste plekken voor jouw zoekwoorden (en synoniemen/varianten)
  6. Optimaliseer je meta gegevens
  7. Zorg voor goede afbeeldingen
  8. Voeg interne links toe
  9. Zorg voor een duidelijk kruimelpad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *