Bij het schrijven van een wervende tekst komt vaak meer kijken dan je denkt. Een tekst op papier krijgen lukt veel mensen nog wel. Maar een écht goede wervende tekst schrijven, dat is een heel ander verhaal. Het schrijven van teksten moet sowieso een beetje in je zitten. Sommige mensen kunnen er uren voor gaan zitten, maar krijgen alsnog geen lekker verhaal op papier. Maar tussen een verhaal op papier krijgen en een goede wervende tekst schrijven zit ook nog eens een groot verschil.
Je moet niet alleen een lekker lezend verhaal maken, maar je moet ook enkele tips en tricks toepassen in je wervende teksten, zodat mensen ook echt wat gaan doen na het lezen van je tekst. Uiteindelijk wil je namelijk mensen tot actie aanzetten met een wervende tekst. Je tekst moet dus zo geschreven worden dat de lezer tot de gewenste actie wordt aangezet. Hier zijn meerdere tips en tricks voor, maar er zijn in ieder geval 5 eigenschappen die je in je achterhoofd moet houden als je een wervende tekst gaat schrijven.
Een goede wervende tekst is: direct, dynamisch, positief, kleurrijk en origineel.
1. Direct
Een goede wervende tekst is vaak geschreven in een directe schrijfstijl. Met direct bedoel ik, dat je de boodschap zo efficiënt mogelijk brengt naar de lezer. Hierdoor is de boodschap duidelijker en leest de tekst makkelijker. Er zijn 4 manieren om je tekst directer te maken.
Actieve zinnen vs passieve zinnen
In een actieve zin is de persoon die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin.
Bijvoorbeeld:
De aanvrager moet het formulier zo snel mogelijk terugsturen
Deze zin kunnen we ook passief formuleren:
Het formulier moet zo snel mogelijk door de aanvrager teruggestuurd worden.
De persoon die de handeling uitvoert wordt in een passieve zin met een door-bepaling weergegeven. Die door-bepaling wordt in de praktijk vaak weggelaten.
Bijvoorbeeld:
Wij onderzoeken momenteel het probleem.
Het probleem wordt momenteel (door ons) onderzocht.
De kok heeft een lekkere maaltijd bereid.
Een lekkere maaltijd is (door de kok) bereid.
Een actieve zin is duidelijker en korter, hierdoor hebben actieve zinnen vaak de voorkeur boven passieve zinnen.
Bij klachten zijn passieve zinnen juist weer de betere aanpak. Lees beide volgende zinnen namelijk maar eens. Welke komt vriendelijke over?
U heeft het apparaat niet in de oorspronkelijke verpakking teruggestuurd.
Het apparaat werd niet in de oorspronkelijke verpakking teruggestuurd.
Directe toon
Als je actieve zinnen gebruikt in je tekst, let er dan ook zo veel mogelijk op dat je de aanspreektoon hanteert. Oftewel dat je de lezer aanspreekt met de u- of jij-vorm. Afhankelijk van wat je doelgroep is bepaal je of je deze met ‘u’ of ‘je’ aanspreekt. ‘U’ is wat formeler maar gelijk ook wat afstandelijker. ‘Je’ is wat informeler en daardoor ook wat ‘warmer’, maar weer minder netjes.
De zin die we eerder gebruikten wordt heel wat beter wanneer we de aanspreektoon gebruiken:
- Je dient het formulier zo snel mogelijk terug te sturen
- We verzoeken u het formulier zo snel mogelijk terug te sturen
Je kunt een zin ook actief maken door hem in de gebiedende wijs te zetten. Let er hier bij wel op dat de tekst niet te opdringerig overkomt. Vooral in marketinguitingen gericht op massa gebruikt men vaak de gebiedende wijs. Bijvoorbeeld:
- Profiteer tot 1 augustus van de korting!
- Kom een kijkje nemen tijdens onze open dag!
- Geniet van het leukste arrangement van Brabant!
Je kunt ook de persoonlijke toon hanteren. Hierbij treed je zelf op in de tekst in de ik- of wij-vorm. Praten in de ik-vorm kan overkomen als opdringerig. De ik-vorm wordt meestal toegepast, als een bn’er, specialist, dokter, etc. aan het woord is. Verder wil je dit zoveel mogelijk mijden.
Ik ben Twan Stokkink. Na 10 jaar onderzoek te hebben gedaan naar de beste manier om een nieuwe taal te leren, heb ik de formule gevonden… Hierdoor kan ik jou helpen om binnen 1 jaar een nieuwe taal te leren.
In dergelijke zinnen kan je dus wel ‘ik’ gebruiken.
Als je spreekt vanuit een bedrijf of organisatie wil je eigenlijk altijd schrijven vanuit de wij-vorm. Dit komt een stuk beter over.
Wij hebben de ruimste keuze aan…
Vermijd zinnen met ‘men’ zoveel mogelijk. Dit komt vaag en onpersoonlijk over.
Tegenwoordige tijd
Schrijf wervende teksten altijd in de tegenwoordige tijd. Dus ook niet in de toekomende tijd, bijvoorbeeld:
Minder goed: Dankzij clown Argo zullen uw kinderen de dag van hun leven beleven!
Beter: Dankzij clown Argo beleven uw kinderen de dag van hun leven!
Modaliteit met mate
We gebruiken even weer de voorbeeld zinnen die we eerder hebben gebruikt:
Je dient het formulier zo snel mogelijk terug te sturen
We verzoeken u het formulier zo snel mogelijk terug te sturen
Deze boodschap kun je ook formuleren als vraag:
Wil je het formulier zo snel mogelijk terug sturen?
Mogen we u vragen het formulier zo snel mogelijk terug te sturen?
Hier hebben we gebruikgemaakt van modaliteit. Je hebt modale werkwoorden en modale bijwoorden als:
- Modale werkwoorden: kunnen, mogen, willen en moeten
- Modale bijwoorden: Misschien, wellicht, eventueel en waarschijnlijk
Deze woorden kun je gebruiken om de boodschap vriendelijker of voorzichtiger over te laten komen. Erg nuttig dus in sommige situaties! Nog 2 voorbeelden waar modaliteit is toegepast:
Kunt u ons een seintje geven, wanneer u langs komt?
Wellicht is dit voor u de uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen.
In wervende teksten wil je dit niet te veel doen, want je wil overtuigend overkomen.
Misschien zou u eens bij onze winkel kunnen binnenspringen?
Spring gerust eens binnen bij onze winkel!
De eerste zin komt haast twijfelachtig over, terwijl de 2e overtuigend is. Ook is de 2e in gebiedende wijs wat een lezer waarschijnlijk ook sneller aanzet. Maar merk dus goed op wanneer je wel en wanneer je niet modale werkwoorden of modale bijwoorden toevoegt in de zin.
2. Dynamisch
Wervende teksten worden gebruikt om mensen tot actie aan te sporten. Door je tekst dynamisch te schrijven, kun je je lezer prikkelen om tot actie te komen. Je kunt een tekst dynamischer maken door gebruik te maken van werkwoordstijl. Hierdoor zet je zelfstandige naamwoorden die afgeleid zijn van werkwoorden, terug om in werkwoorden. Een voorbeeld van wat ik hier mee bedoel:
Inschrijving voor deze workshop gebeurt via dit e-mailadres.
Deze zin is behoorlijk stijf en onaantrekkelijk, omdat het zelfstandig naamwoord (inschrijving) hier centraal staat. Dit zelfstandig naamwoord is afgeleid van het werkwoord (inschrijven). Als we de zin herformuleren met dit werkwoord, klinkt hij veel dynamischer en klantvriendelijker:
U kunt zich voor deze workshop inschrijven via dit e-mailadres.
Een groot voordeel hiervan is dat de persoon die de handeling uitvoert, opnieuw het onderwerp van de zin wordt. Je hebt dan dus de mogelijkheid om de aanspreektoon te hanteren. Daardoor wordt de tekst ook weer persoonlijker.
Ook kun je door werkwoordstijl loze werkwoorden schrappen. Loze werkwoorden zijn werkwoorden die zelf geen betekenis hebben en daardoor in zowat elke zin gebruikt kunnen worden. Gebeuren, zijn, maken, doen, betreffen.
Minder goed: Het versturen van de leukste e-cards doe je met Hallmark.
Beter: De leukste e-cards verstuur je met Hallmark.
Geef ook de voorkeur aan werkwoorden die een actie uitdrukken, zoals in het voorbeeld (versturen). Werkwoorden die enkel en alleen een passieve toestand uitdrukken, kies je beter niet. Liggen, zijn, zitten, staan, plaatsvinden et cetera.
Minder goed: In onze etalage liggen vele fototoestellen.
Beter: Bij ons vindt u een ruime keuze aan fototoestellen.
3. Positief
Positiviteit is erg belangrijk bij wervende teksten, je wilt de lezer net zo enthousiast maken over het product of bedrijf als jij bent.
- Ga steeds voor een positieve woordkeus. Positieve woorden zijn bijvoorbeeld: hartelijk, fijn, plezierig, uiteraard, graag, natuurlijk, vanzelfsprekend, met alle plezier, glimlach, welkom en danken.
- Maak in plaats van te vertellen wat er niet mogelijk is, duidelijk wat er wel mogelijk is.
- Vermijd negatieve woorden als: nooit, geen, pas, maar, helaas, echter, et cetera.
- Positief schrijven betekent ook dat je kiest voor klantgerichte werkwoorden (krijgen, ontvangen, genieten, profiteren, …) in plaats van ik-gerichte (hebben, bezitten, geven, verkopen, …) werkwoorden.
Minder goed: Hiervoor moet u echter wel voor 10 januari bestellen
Beter: U kunt nog tot 10 januari van deze actie genieten/profiteren
Zoals je ziet komt de 2e zin veel beter over. De negatieve bijwoord combinatie en het dwingende werkwoord ‘moeten’ zijn verdwenen. Een kleine aanpassing als dit maakt het al een hele andere tekst. Een ander voorbeeld is:
Onze winkel in kinderkleding is gesloten na 17:30 uur.
Waarom wordt de sluitingstijd benadrukt in plaats van de openingstijden? Positief geschreven zou dit beter zijn:
Onze winkel in kinderkleding is geopend van 9:00 uur tot 17:30. uur.
De zin is nu positief, maar nog niet erg klantgericht. Nu staat de winkel centraal, in plaats van de bezoeker. Gebruik nu eens de aanspreek toon.
Van 9:00 uur tot 17:30 uur kunt u terecht in onze winkel voor de leukste kinderkleding.
- Aanspreek toon – U
- Positieve werkwoord – terecht kunnen
- Positieve adjectief – leukste
4. Kleurrijk
De slaagkans van je wervende tekst neemt toe als hij aantrekkelijk en beeldend is geschreven. Dat betekent dat je gebruikmaakt van metaforen en bijvoeglijke naamwoorden, die je tekst kleur geven.
Metaforen
Een mooie manier om je tekst kleurrijk te maken is met een metafoor. Als je erg creatief bent kan je hier iets heel vindingrijks bij bedenken. Een voorbeeld van zo’n metafoor die goed gebruikt is in een reclame campagne, is die van de Albert Heijn tijdens het EK voetbal:
“Wat geweldig dat Oranje het zo goed doet. Nou hebben wij ook een aardige prestatie neergezet. Want onze gebruiksklare sla kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond. We gaan dan ook elke dag tot het uiterste om u de lekkerste sla te bezorgen. Om te beginnen selecteren we alleen de beste sla van het veld. En van de kroppen nemen we alleen de allerbeste blaadjes. Daarna snijden we de blaadjes heel snel, wassen ze kort in helder ijswater en brengen ze – verpakt in zakjes – vliegensvlug naar de winkel. Wilt u ook kennismaken met onze uitmuntende selectie, kijk dan op onze groenteafdeling. Want alle 25 soorten zijn deze week sportief geprijsd”.
Dit is wel meteen een hele goeien en hele doordachte metafoor. Maar iets wat hier op lijkt zou je dus kunnen gebruiken bij het schrijven van je teksten. Dit maakt de tekst uiterst aantrekkelijke en kleurrijk. Dit merkte je zelf waarschijnlijk ook op toen je dit las.
Bijvoeglijke naamwoorden
Bij deze reclame van Albert Heijn valt ook op dat er veelvuldig gebruik is gemaakt van bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven).
Bijna elk zelfstandig naamwoord heeft hier een positief adjectief voor staan:
- Een aardige prestatie
- Gebruiksklare sla
- De lekkerste sla
- De beste sla
- De allerbeste blaadjes
- Helder ijswater
- Uitmuntende selectie
Door het toevoegen van al deze positieve adjectieven krijgt de tekst een hele aangename sfeer. Hier helpen de dynamische werkwoorden ook bij die gekozen zijn in de tekst.
Dynamische werkwoorden:
- Prestatie neerzetten
- Tot het uiterste gaan
- Bezorgen
- Selecteren
- Kennismaken
Positieve adjectieven en dynamische werkwoorden kunnen je tekst dus echt een enorme boost geven. Pas echter wel op dat je hier niet mee overdrijft. De tekst kan dan heel nep of geforceerd overkomen.
4 simpele tips om je teksten kleurrijker en interessanter te maken
5. Origineel
Mensen ontvangen dagelijks wervende teksten. Als je wilt dat je tekst bij je lezer aanslaat, moet je deze laten opvallen. Dat doe je bijvoorbeeld met een leuke woordspeling, een origineel citaat of een geestige slogan.
Begin je reclamebrief niet met zinnen als:
- het is weer zover
- Kerstmis staat voor de deur
- i’ll be back
- i have a dream
- yes we can
Dit soort openingszinnen zijn al te vaak gebruikt en zijn dus niet origineel meer.
Ook wil je ‘gewone woorden’ vermijden en vervangen door concretere en originelere woorden. Gewone woorden zoals:
- zaken
- dingen
- mensen
- personen
Minder goed: in onze cursus leert u zowel theoretische als praktische zaken.
Beter: in onze cursus verwerft u theoretische kennis en praktische vaardigheden.
Minder goed: bent u een persoon met een groot inlevingsvermogen, reageer dan zeker op onze vacature.
Beter: kunt u zich gemakkelijk inleven in anderen, reageer dan zeker op onze vacature.
Heb je een wervende tekst nodig? Neem dan gerust contact met me op via de e-mail of via het contactformulier. Beide vind je op de contactpagina.