Je teksten laten schrijven door AI, wel of niet doen?

AI (Artificial Intelligence) gebruiken voor het schrijven van teksten, het gebeurt steeds vaker. AI-programma’s (zoals ChatGPT) worden namelijk steeds populairder en ook steeds slimmer. En daarmee ontstaat de vraag: in hoeverre kun je AI gebruiken voor het schrijven van teksten?

Als je een tekst moet gaan schrijven, kan dit moeite opleveren. Niet iedereen krijgt een verhaal snel en goed op papier en veel mensen weten ook niet waar ze allemaal rekening mee moeten houden tijdens het schrijven van teksten. Voor die mensen lijkt AI de perfecte oplossing, maar is dat wel zo? In dit artikel ga ik je uitleggen of je AI kunt gebruiken voor je teksten en hoe je dat doet.

Kun je AI gebruiken om je teksten te laten schrijven?

Ja en nee. Eén van de belangrijkste functies van AI-programma’s als ChatGPT, is het schrijven van teksten. Vertalingen, samenvattingen, stukken tekst, etc. Dus ‘ja’ AI kun je gebruiken voor het schrijven van teksten.

Maar ondanks dat AI enorm slim is en ze dus teksten voor je kunnen schrijven, kun je je hier niet blind op focussen.

-Teksten geschreven door AI zijn vaak heel globaal. Terwijl je voor jezelf (of jouw bedrijf) vaak persoonlijkere teksten nodig hebt. Maatwerk.

-AI is nog niet vlekkeloos. Ik heb vaker verhalen gehoord dat mensen erachter kwamen dat AI verkeerde of achterhaalde informatie had gebruikt tijdens het schrijven van een blog. Je kunt er dus niet altijd blind op vertrouwen dat alles klopt. AI heeft namelijk geen hersenen en kan niet logisch redeneren. Deze programma’s gaan simpelweg uit van een algoritme van informatie verzamelen en verwerken.

-AI kan alleen schrijven vanuit informatie dat al bekend is, dat al op het internet staat. AI is in principe een slim systeem dat met algoritmes bestaande informatie verwerkt tot antwoorden op jouw opdracht. Je krijgt dus alleen informatie dat al op het internet staat.

Dit kan zorgen voor problemen met betrekking tot plagiaat en verminderde geloofwaardigheid van je content. En Google is daar niet blij mee en dit kan dus een enorme impact op je SEO hebben. Google bestraft websites als ze doorhebben dat er content op staat die te veel of volledig lijkt op dat van een andere website. Google vindt waardevolle en unieke content namelijk enorm belangrijk.

-AI is gewoon nog niet zo ver dat het de mens kan verslaan op de meeste gebieden (interessant schrijven, humor, psychologische trucjes, emoties/gevoelens, etc).

Hoe kun je AI dan wel gebruiken voor je teksten?

Het voornaamste probleem van AI is dus dat stukje maatwerk. Als je webteksten voor je website wilt laten schrijven bijvoorbeeld, wat voor een opdracht geef je ChatGPT dan?

“Schrijf webteksten voor een schilder bedrijf” (ik zeg maar wat).

Je kunt je wel voorstellen dat de tekst die hier uitkomt heel globaal is en totaal geen maatwerk is voor jouw bedrijf.

Je wilt vertellen over JOUW bedrijf en wat jouw bedrijf speciaal maakt. Dit is echt maatwerk en is eigenlijk niet te doen door AI. Daar moet een persoon mee bezig gaan om een mooi verhaal van te maken.

Maar waar kun je AI dan wel voor gebruiken?

Nou, je kunt AI wel heel goed gebruiken om een opzetje te maken of om ideeën op te doen.

Je kunt AI bijvoorbeeld vragen “schrijf een homepagina voor een schildersbedrijf”. En dat je de tekst die daar uit komt gebruikt als idee of als opzetje. Misschien heeft AI wel een heel mooie opzet gemaakt van wat je kunt vertellen of hoe je de tekst kunt opbouwen. Of zie je iets staan wat je goed kan gebruiken op je website.

Vervolgens ga je zelf de uiteindelijke tekst schrijven die bij je bedrijf past, maar zo zie je dat je AI wel heel nuttig kunt gebruiken als hulpbron.

Je kunt AI ook puur als inspiratiebron/slimme zoekmachine gebruiken. Bijvoorbeeld met een vraag als: Bedenk 10 blog onderwerpen voor een accountants bedrijf. En uit de antwoorden van ChatGPT vind je misschien 2 hele goeie onderwerpen die je kunt gebruiken om over te schrijven.

Als je vastloopt over een bepaald onderwerp, kun je ChatGPT vragen om je te helpen. Deze zal op basis van de informatie op internet met een antwoord komen. Superhandig!

Daarnaast kun je AI bijvoorbeeld voor blogs heel goed gebruiken. Blogs zijn vaak wat algemener en worden soms alleen geschreven met informatie dat op het internet te vinden is. Dit zou je dus wel door AI kunnen laten doen (ook niet volledig, maar wel als heel groot opstapje). Ik heb net bijvoorbeeld eens in ChatGPT ingetypt: Schrijf een blog van 800 woorden over het schrijven van teksten met behulp van AI.

Hieruit kwam best een leuke blog van 800 woorden waarin uitgelegd wordt hoe AI kan helpen met het schrijven van teksten. Misschien niet zo goed als wanneer een mens (met kennis van teksten schrijven) het schrijft, maar de hele blog stond er in 10 seconden ofzo.

Dat kan dus enorm handig zijn. AL zou ik nooit een blog online zetten die helemaal geschreven is door AI. Maar je kunt wel een grote voorsprong krijgen door de blog geschreven door AI als opzetje of hulpmiddel te gebruiken.

Maar ook voor zulke teksten die wat minder maatwerk zijn geldt:

1. Kijk of AI wel precies heeft geschreven wat jij wilde vertellen

Je kunt AI een opdracht geven, maar dat betekent niet dat die precies zal doen wat je wilt. Soms verwacht je iets heel anders te krijgen dan dat je daadwerkelijk krijgt. Dit begint uiteraard met een goede opdracht geven aan het AI-programma, maar controleer natijd ook altijd of er wel echt staat wat jij wilde vertellen. En pas waar nodig dan uiteraard de tekst aan of geef een nieuwe/extra opdracht aan het programma.

2. Maak de tekst persoonlijk

Ik gaf al eerder aan dat AI teksten enorm globaal en onpersoonlijk zijn. Het zijn namelijk geen mensen. Deze AI-programma’s kunnen dus ook niet schrijven als mensen en hebben ook niet alle capaciteiten die mensen wel hebben. Als je een tekst krijgt van bijvoorbeeld ChatGPT, pas deze dan altijd een beetje aan. Voeg dingen toe, zorg dat de tekst in jouw huisstijl geschreven is, maak de tekst persoonlijk of pas emoties en gevoelens toe in de tekst. Herschrijf eventueel stukken die leuker of beter kunnen naar jouw mening.

3. Fact-check de tekst

Hierboven heb ik al een keer aangegeven dat het soms voorkomt dat een AI-programma achterhaalde of niet-juiste informatie gebruikt in haar teksten. Pas hier dus voor op. AI is best slim, maar niet foutloos. Zorg dus dat je de tekst wel fact-checkt voordat je hem zomaar overneemt en online zet.

Conclusie

Ga dus zelf een beetje na in hoeverre je AI kunt gebruiken voor jouw teksten. In de basis zou ik zeggen, gebruik AI als hulpbron, niet als tekstschrijver. Maar wil je een algemenere tekst schrijven en dit toch redelijk volledig door AI laten doen, doe dan altijd deze 3 dingen:

  • Kijk of AI wel precies heeft geschreven wat jij wilde vertellen.
  • Maak de tekst wat persoonlijker.
  • Check of de informatie daadwerkelijk klopt en up-to-date is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *